Tesla's Robotaxi en Optimus Humanoid – dejongebelegger (2024)

Tesla's Robotaxi en Optimus Humanoid – dejongebelegger (1)

Tesla analyse & verwachting

Tesla’s Robotaxi en Optimus Humanoid.

Tesla staat bekend om zijn innovaties in elektrische auto’s en is nu bezig met twee baanbrekende projecten: de RoboTaxi en de Optimus-robot.

De RoboTaxi belooft een nieuwe fase in zelfrijdend vervoer in te luiden, terwijl Optimus is ontworpen om taken uit te voeren die repetitief of gevaarlijk zijn voor mensen.

Deze projecten onderstrepen Tesla’s ambitie om voorop te lopen in technologische vooruitgang en kunnen onze interactie met machines ingrijpend veranderen.

In dit artikel gaan we dieper in op deze initiatieven. We bespreken de laatste updates, de uitdagingen waar Tesla voor staat, en hoe deze projecten de markt en Tesla’s aandelen kunnen beïnvloeden. Bovendien vertellen we aan het einde waarom we wel of niet bullish zijn om deze redenen!

Inhoudsopgave verberg

2.Tesla aandelen koers

3.Tesla’s Robotaxi en Optimus Humanoid

3.1.Het concept en de belofte van de Robotaxi

3.2.Uitdagingen en ontwikkelingen

4.Tesla’s Optimus Humanoid robot

4.1.Overzicht van het project

4.2.Analyse van de technische en ethische uitdagingen

5.Conclusie

5.1.Bullish of niet?

Tesla aandelen koers

Tesla beleggers hebben het niet makkelijk de laatste tijd. De koers heeft nog een lange weg te gaan om weer op de oude highs of zelfs op een nieuwe all time high te komen.

Laten we eerst snel naar de huidige koers van Tesla aandelen kijken:

Tesla Chart via TradingView

Lees snel verder over de Robotaxi en Optimus Humanoid.

Tesla’s Robotaxi en Optimus Humanoid

Het concept en de belofte van de Robotaxi

Het RoboTaxi-project van Tesla is meer dan alleen de introductie van een nieuw voertuig; het markeert een belangrijke stap richting volledige autonomie in transport.

Dit concept draait om een volledig zelfrijdende auto, zonder stuur of pedalen, die zonder menselijke tussenkomst kan functioneren. De haalbaarheid van deze visie wordt steeds realistischer, mede dankzij Tesla’s recente mijlpaal van 1 miljard mijl afgelegd in de Full Self-Driving-modus. Deze prestatie, gedeeld via een tweet van Tesla’s AI-account, toont de groeiende bekwaamheid van Tesla op het gebied van autonoom rijden aan.

Elon Musk heeft de anticipatie verder verhoogd met de aankondiging dat de RoboTaxi in augustus wordt onthuld.

Deze stap versterkt het vertrouwen in de toekomst van autonoom rijden en zet een belangrijke datum in Tesla’s kalender, waar veel aandacht naar uitgaat. De introductie van de RoboTaxi in augustus is een duidelijk teken van Tesla’s voortdurende ontwikkeling en ambitie om de grenzen van technologische innovatie te verleggen.

De RoboTaxi belooft een grote verschuiving in onze benadering van zowel persoonlijk als openbaar vervoer en benadrukt Tesla’s leidende positie in de revolutie van elektrische en zelfrijdende voertuigen.

Met de geavanceerde AI-technologie, een indrukwekkende mijlpaal in autonome rijervaring, en een heldere richting naar de lancering, staat de RoboTaxi klaar om een sleutelrol te spelen in de toekomst van stedelijke mobiliteit.

Uitdagingen en ontwikkelingen

Een van de grootste uitdagingen is de complexiteit en kosten die komen kijken bij het ontwikkelen van een volledig autonoom voertuig.

Ondanks Elon Musk’s optimisme en de belofte dat een ritje met de RoboTaxi goedkoper zou zijn dan een buskaartje, is het pad naar een kosteneffectieve taxi bezaaid met obstakels.

De technologie voor autonoom rijden, vooral op een niveau waar geen menselijke interventie nodig is, is buitengewoon kostbaar.

Deskundigen benadrukken dat robotaxi’s momenteel aanzienlijk duurder zijn om uit te voerendan traditionele taxi’s, waardoor het moeilijk is om de dienst tegen concurrerende prijzen aan te bieden zonder de vraag te onderdrukken​.

Een ander punt van zorg is de werving van talent. De AI-talentenoorlog is intens, en Tesla’s voortdurende vooruitgang in autonomie staat onder druk door concurrerende aanbiedingen van bedrijven zoals xAI en OpenAI.

Om toptalent te behouden, heeft Tesla zijn compensatiestructuur geïnnoveerd door vergoedingen te koppelen aan voortgangsmijlpalen, wat benadrukt hoe kritisch deze strijd is voor de toekomst van Tesla’s autonome technologieën​.

Toch heeft Deepwater Asset Management geadviseerd dat het wellicht beter is voor Tesla om stil te blijven over het RoboTaxi-programma vanwege mogelijke negatieve effecten op de verkoop van Tesla’s goedkopere modellen.

Dit advies onderstreept de lastige balans die Tesla moet vinden tussen het promoten van toekomstige innovaties en het handhaven van de huidige bedrijfsvoering​.

Terwijl Tesla zich voorbereidt op de toekomst met zijn RoboTaxi, blijven de uitdagingen op het gebied van kostenefficiëntie, regelgeving, en talentbehoud bestaan.

Echter, de ambitie en vooruitgang van het bedrijf suggereren dat ze vastbesloten zijn om deze obstakels te overwinnen, kijk bijvoorbeeld maar naar de strakke deadline die Musk zichzelf geeft!

Bekijk onze selectie van beste beleggingsapps!

Economische impact

De introductie van Tesla’s RoboTaxi gaat meer doen dan alleen onze manier van reizen veranderen; het kan ook flinke golven maken in de economie.

Stel je voor dat je een taxi kunt nemen zonder dat er iemand achter het stuur zit. Dit idee alleen al zet veel bestaande systemen op hun kop.

Een groot deel van de impact komt doordat Tesla’s RoboTaxi’s elektrisch zijn, wat betekent dat ze milieuvriendelijker zijn dan de meeste auto’s op de weg vandaag. Dit kan leiden tot schonere steden met minder luchtvervuiling.

Omdat deze taxi’s zelfrijdend zijn, hebben ze geen chauffeur nodig. Dit kan betekenen dat de kosten voor een taxirit omlaag gaan, waardoor meer mensen toegang krijgen tot betaalbaar vervoer. Maar het kan ook invloed hebben op banen in de taxibranche.

Daarnaast kunnen deze autonome taxi’s ook invloed hebben op hoe steden eruitzien en functioneren. Minder parkeerplaatsen nodig, meer groene ruimtes, en wegen die zijn ontworpen voor zelfrijdende voertuigen. Het is een toekomstbeeld dat zowel opwindend als een beetje beangstigend is.

Maar zoals bij elke grote technologische vooruitgang, zijn er uitdagingen. Het kost veel om deze technologie te ontwikkelen en te perfectioneren.

En dan is er nog de vraag of mensen echt klaar zijn om het stuur uit handen te geven aan een machine. Dit zijn allemaal dingen waar Tesla en andere bedrijven aan werken terwijl ze naar deze toekomst toe rijden.

De goedkoopste manier om (fractionele) aandelen te kopen van Tesla is via Trading212. Hier betaal je enkel 0,15% valutakosten en verder geen transactiekosten! Meer informatie in de Trading212 review.

Tesla’s Optimus Humanoid robot

Overzicht van het project

Tesla’s Optimus, ook bekend als de Tesla Bot, vertegenwoordigt een belangrijke stap van Tesla op het gebied van humanoid robots.

Met de introductie van de tweede generatie, Optimus Gen 2, heeft Tesla aanzienlijke verbeteringen doorgevoerd die de potentie en haalbaarheid van het project onderstrepen.

Elon Musk heeft aangegeven dat Optimus bedoeld is om repetitieve of gevaarlijke taken van mensen over te nemen, en met de recente ontwikkelingen lijkt dit doel dichterbij dan ooit​.

Een van de opvallendste verbeteringen is aan de handen van Optimus. De nieuwe handen hebben meer bewegingsvrijheid gekregen en kunnen delicate taken met grotere nauwkeurigheid uitvoeren dankzij verbeterde kunstmatige intelligentie (AI) en sensortechnologie.

Een demonstratie toonde Optimus die met succes een ei oppakte en zachtjes neerlegde, een teken van de verfijnde motorische vaardigheden van de robot​ (Engadget)​.

Musk heeft zelfs voorspeld dat Optimus binnen een jaar in staat zal zijn om een naald in te rijgen, een taak die een aanzienlijke precisie en behendigheid vereist​.

Verder heeft de tweede generatie van Optimus, naast verbeteringen aan de handen, ook verbeterde voeten en een hals met een grotere bewegingsvrijheid.

Deze aanpassingen hebben geleid tot een 30% snellere loopsnelheid voor de robot. Bovendien kan Optimus nu dansen, een demonstratie van zijn verbeterde balans en flexibiliteit​.

Ondanks de vooruitgang en de ambitieuze plannen van Musk, blijft de realisatie van een volledig autonome, algemeen inzetbare robot een uitdagende onderneming, vooral gezien de problemen die Tesla heeft ondervonden met de AI-functies van zijn auto’s​ (Engadget)​.

De ontwikkeling van Optimus benadrukt Tesla’s inzet voor innovatie en de toekomstvisie van het bedrijf, waarbij Musk Optimus ziet als een essentieel onderdeel van Tesla’s langetermijnwaarde​.

Analyse van de technische en ethische uitdagingen

De technische en ethische uitdagingen rond Tesla’s Optimus-project zijn zowel complex als veelzijdig.

Technisch gezien gaat de ontwikkeling van een humanoid robot die menselijke taken kan overnemen gepaard met immense uitdagingen op het gebied van kunstmatige intelligentie en mechanica.

Optimus heeft significante verbeteringen laten zien, zoals het vermogen om een ei op te pakken zonder het te breken, wat duidt op geavanceerde motorische vaardigheden en tactiele waarneming​.

Echter, het bereiken van de nuance en veelzijdigheid van menselijke beweging en besluitvorming blijft een technologische hindernis.

Ethisch gezien roept het project vragen op over de vervanging van menselijke arbeid door robots, wat gevolgen kan hebben voor de werkgelegenheid en economische structuren. Daarnaast zijn er zorgen over privacy, veiligheid, en de mogelijke misbruik van dergelijke technologieën.

Het ontwerp van Optimus, gericht op het vervangen van mensen in bepaalde taken, vereist een zorgvuldige afweging van de impact op de arbeidsmarkt en de samenleving als geheel.

Tesla’s benadering, gericht op het creëren van robots om repetitieve of gevaarlijke taken over te nemen, heeft het potentieel om veiligheid te verbeteren en nieuwe mogelijkheden te openen voor menselijke arbeid.

Conclusie

Tesla’s RoboTaxi en Optimus-projecten illustreren de ambitieuze visie van het bedrijf op de toekomst van vervoer en arbeid.

Terwijl de RoboTaxi belooft de manier waarop we reizen te veranderen door een betaalbare, autonome taxidienst te bieden​, is Optimus ontworpen om menselijke arbeid in repetitieve of gevaarlijke taken te vervangen, wat potentieel de efficiëntie verhoogt en nieuwe mogelijkheden creëert voor de oude en vertrouwde menselijke werknemers​​.

Ondanks de indrukwekkende technologische vooruitgang, staan beide projecten voor aanzienlijke technische en ethische uitdagingen, waaronder de ontwikkeling van geavanceerde AI, de integratie van complexe mechanica en sensorische systemen, en de impact op de arbeidsmarkt en maatschappelijke structuren​.

Tesla's Robotaxi en Optimus Humanoid – dejongebelegger (2)

Bullish of niet?

Gezien de enorme stappen die Tesla heeft gezet met de RoboTaxi en Optimus, en de potentiële impact die deze projecten kunnen hebben op zowel de transportsector als de arbeidsmarkt, ben ik optimistisch over wat dit op de middellange termijn (ongeveer 2-5 jaar) voor Tesla kan betekenen.

De technologische vooruitgang en innovatieve aanpak van Tesla bieden een solide basis voor toekomstige groei en kunnen het bedrijf positioneren als een belangrijke speler in de transformatie van zowel vervoer als arbeid.

Met de voortdurende ontwikkeling en het potentieel om significante maatschappelijke en economische uitdagingen aan te pakken, ben ik (Rogier) bullish over de vooruitzichten van Tesla in deze periode. De weg is misschien bezaaid met technische en ethische uitdagingen, maar de richting en ambitie van Tesla suggereren een veelbelovende toekomst.

Tip: kijk ook naar aandelen zoals die van Tesla via Simply Wall St.

Nog meer lezen over Tesla kan in het eerdere artikel over Tesla aandelen.

5/5 - (1 stemmen)

Tesla's Robotaxi en Optimus Humanoid – dejongebelegger (2024)

FAQs

What humanoid robot is made by Tesla? ›

Tesla's CEO Elon Musk has sparked fresh interest in the company's humanoid robot, Optimus. According to Musk, the robot could be commercially available by the end of 2025. This news comes as several companies are vying for a lead in the humanoid robot market.

How much will the Tesla Optimus robot cost? ›

At the time, Musk hinted that the Tesla Bot would cost less than the company's electric cars as well, or around less than $20,000. Considering Musk's recent comments, Tesla may still be aiming for a sub-$20,000 target price for Optimus. Optimus might be a very complex product, but its contributions could be notable.

What is the Tesla Optimus model? ›

Optimus, also known as Tesla Bot, is a general-purpose robotic humanoid under development by Tesla, Inc. It was announced at the company's Artificial Intelligence (AI) Day event on August 19, 2021, and a prototype was shown in 2022.

Is the Tesla robot out yet? ›

Optimus, Tesla's still-in-development humanoid robot, will be able to perform useful tasks in the factory by the end of the year and could reach the market by the end of 2025, Musk told investors after a disappointing earnings report on Tuesday.

What can Tesla's humanoid robot do? ›

The humanoid robots have artificial intelligence that allows them to interact with the world around them, completely autonomously. In one example, Optimus sorts blocks by color, gently picking each one up and placing them in a corresponding bin, even pausing to fix one that tipped over.

Is Tesla Optimus Gen 2 real? ›

Optimus Gen 2 is a remarkable achievement for Tesla and the field of robotics in general. The robot demonstrates the rapid progress and innovation that Tesla has made in developing humanoid machines that can rival or surpass human capabilities.

Can I buy Tesla Optimus? ›

The timeline for when Tesla robots will be released varies. Optimus robots could start shipping as early as 2025, although some estimates don't anticipate the robot going on sale until 2027. Still, there's no guarantee a finalized Tesla robot will be ready by then due to questions regarding its relevance.

What will Tesla Optimus robot do? ›

Ultimately, Tesla believes Optimus will do nearly anything a human can do. It will have approximately the same size and weight as a person, at 125 pounds and five feet, eight inches in height. The robot should be able to operate for several hours without recharging.

Is Tesla Optimus for sale? ›

Tesla's humanoid robot is still in the lab, but it may be ready to sell as soon as the end of next year, chief executive Elon Musk said on Tuesday.

How much weight can Tesla Optimus lift? ›

Standing at 5 ft 8 in (173 cm) and weighing 160 lbs (73 kg), it will have a carrying capacity of 45 lbs (20 kg) and can lift 150 lbs (68 kg) off the ground.

Why did Elon Musk make Optimus? ›

"As I've said before, I think Optimus will be more valuable than everything else combined," Musk said in an earnings call on Tuesday. "Because if you've got a sentient humanoid robot that is able to navigate reality and do tasks at request, there is no meaningful limit to the size of the economy," he added.

How much is Tesla Optimus 2? ›

As of 2023, Tesla's global average car price exceeds $45,000, with around $47,000 for the US new car market. This means the robot's price could land around $20,000 to $25,000.

Can a Tesla Bot cook? ›

A Helping Hand in the Kitchen

Enter the Tesla Bot, your futuristic sous-chef. This versatile robot can assist with meal preparation, cook alongside you, and handle the cleanup afterward, leaving your kitchen sparkling and your culinary adventures stress-free.

How much will a Tesla robot cost? ›

Tesla's average car sale price globally last year was just over $45,000, and the average new car sale price in the US is about $47,000. This means that Musk sees the cost of a humanoid robot as being between $20,000 and $25,000.

What robots are made by Tesla? ›

Tesla put out the first generation of its Optimus robot, dubbed Bumblebee, in September 2022. This year, the company posted a video of a second generation of the bipedal robot folding a T-shirt at the firm's facility.

How much will the Tesla humanoid robot cost? ›

Musk went into more detail in another response, confirming that the price of the Optimus would be between $25,000 and $30,000. «It will be lower over time,» Musk said. The figure is in line with statements by Elon Musk, who said the humanoid robot is designed to be a mass-market product.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Duncan Muller

Last Updated:

Views: 5442

Rating: 4.9 / 5 (59 voted)

Reviews: 82% of readers found this page helpful

Author information

Name: Duncan Muller

Birthday: 1997-01-13

Address: Apt. 505 914 Phillip Crossroad, O'Konborough, NV 62411

Phone: +8555305800947

Job: Construction Agent

Hobby: Shopping, Table tennis, Snowboarding, Rafting, Motor sports, Homebrewing, Taxidermy

Introduction: My name is Duncan Muller, I am a enchanting, good, gentle, modern, tasty, nice, elegant person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.